Winterbrood met abrikozen en cranberries

 • een recept in samenwerking met Greet van The Hungry Heart
Recept image

Ingrediënten

50g melk

13g verse gist

25g bloem

250g bloem

2 eieren

5g zout

zeste van 1 appelsien

30g suiker

160g koude boter in blokjes

100g cranberries

100g abrikozen

sap van 1 appelsien

scheut cognac

Stappenplan

 1. Warm de 50 gr melk op tot die iets warmer dan lauw is. Meng die met de verse gist en 25gr bloem. Meng dit tot een papje en dek af met plasticfolie. Laat het papje 15 min rusten tot de gist geactiveerd is.
 2. Doe alle overige ingrediënten, min de boter, in een mengkom en kneed dit samen met het gistpapje tot een stevig deeg. Als je het deeg kneed in een keukenrobot met deeghaak, best op middelmatige snelheid voor 8 min.
 3. Dan kan je de blokjes boter beginnen toevoegen. Dit doe je blokje per blokje en je wacht steeds tot de boter volledig opgenomen is in het deeg. Dit kan gemakkelijk 10 min duren.
 4. Wanneer alle boter is opgenomen, laat je het deeg nog 1 minuut verder kneden. Vervolgens dek je de mengkom af met plasticfolie en zet je het deeg voor een nacht in de koelkast.
 5. Nadat je het deeg in de koelkast hebt gezet, hak je de gedroogde abrikozen in stukjes en voeg ze bij de cranberry's. Overgiet het gedroogde fruit met het sap van 1 appelsien en een scheut cognac. Je kan de cognac ook achterwege laten en het sap van 2 appelsienen gebruiken.
 6. Laat het fruit een nachtje marineren in de koelkast.
 7. De volgende dag giet je het overtollige vocht van het fruit weg en laat je ze uitlekken op keukenpapier.
 8. Zet een springvorm klaar bekleed met bakpapier. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 1 cm dik. Spreid het fruit over het deeg en rol op in de lengte tot een dikke worst. Maak een snee over heel de lengte van de worst zonder de worst open te laten vallen.
 9. Rol de worst nu op als een slakkenhuis en leg hem in de beklede bakvorm. Door de snee in de lengte zie je nu een deel van de vulling.
 10. Laat het brood afgedekt met een handdoek nog een uurtje rijzen tot het verdubbeld is in volume. Bestrijk het brood met losgeklopt ei en bak 40 minuten op 180°C graden. Laat volledig afkoelen op een rooster.
Scroll naar boven