Onweerstaanbare smakencombo: karamel en zeezout

In 2018 introduceerde Ranobo de Amandelen karamel zeezout in het assortiment. Dit artikel was meteen een schot in de roos en is vandaag een vaste waarde.

Maar hoe komt dat? Waarom is de smaakcombinatie van karamel en zout zó onweerstaanbaar lekker? Dat zochten we voor jou uit.

Nieuws image

In de jaren zeventig probeerde de Bretonse patissier Le Doux bij het bereiden van zijn karamel iets nieuws: hij voegde gezouten boter toe. Na het proeven was hij meteen verkocht en gaf hij de bereiding de naam caramel au beurre salé. Al snel gaan tal van Franse chefs met de combinatie aan de slag en wordt de saus in de jaren negentig superpopulair in de haute cuisine.

Pas enkele jaren later, bij de opmars van koffie take-away zaken, wordt karamel met zeezout ook voor het brede publiek bekend. Zo volgen ook bekende merken van chocoladerepen en roomijs.

Een echte boost kreeg de smaakcombinatie toen Barack Obama bekende dat zijn favoriete toetje een reep chocolade met salted caramel is.

De universiteit van Florida ging op zoek naar de achterliggende reden van dit succes. Volgens de onderzoekers zou de mengeling van zout, zoet en vettig dezelfde stoffen laten vrijkomen in de hersenen als bij bijvoorbeeld een shot drugs. Twee andere factoren spelen ook een duidelijke rol: we hebben van nature een drang naar suiker en vet om te overleven en de hoeveelheid zout zorgt ervoor dat we niet van het goedje kunnen afblijven. Dat maakt van de ‘uitvinding’ van chef Le Doux niet alleen op culinair vlak maar ook wetenschappelijk gezien een echt vernuft.

Scroll naar boven