De curieuze groeiwijze van cashewnoten

Cashewnoten zijn superpopulaire noten. Ze worden zowel door onze retail als door onze foodservice klanten veelvuldig aangekocht voor tal van toepassingen. Maar dit heerlijk natuurlijk product heeft een heel bijzondere groeiwijze. 

Nieuws image

De cashewnoot is het zaad van de kasjoeboom. Deze boom komt inheems voor in Brazilië, maar wordt tegenwoordig in veel andere tropische regio’s gekweekt. Intussen is Vietnam de grootste producent van cashewnoten.

Aan deze tropische boom komen vruchten die qua vorm al meteen gelijken op de niervormige cashewnoot. Tijdens de rijping zwelt de vruchtsteel tussen de boom en het vrucht op tot een vlezige schijnvrucht die doet denken aan een paprika. Deze vrucht wordt minstens dubbel zo groot als de cashewvrucht zelf. Door middel van stoomdestillatie wordt de cashewvrucht zacht. Zo kan vervolgens de vrucht gepeld worden zodat het zaad, nl. de cashewnoot zelf, tevoorschijn komt. Een rauwe cashewnoot is giftig en ze kan pas na verhitting geconsumeerd worden.

De sappige schijnvrucht kan daarentegen wel meteen rauw opgegeten worden. De reden waarom we deze vrucht nog niet kennen in onze keuken, is dat ze niet kan worden geëxporteerd. De vrucht blijft immers maar een paar dagen goed na oogst en wordt daarom vooral lokaal gegeten of verwerkt tot jam.

Scroll to Top