Pinda: een noot or not?

Vraag aan twintig vrienden of collega’s om vijf noten op te sommen en 80% antwoordt: ‘Pindanoten!’. Maar eigenlijk klopt dat helemaal niet.

Nieuws image

Wat een noot typeert is dat ze in een (hard) omhulsel aan bomen of struiken groeit. Pindanoten daarentegen groeien onder de grond en behoren tot de familie van de peulvruchten zoals erwten, linzen en bonen.
Toch worden deze voedzame vruchten al jarenlang gecategoriseerd als noten. De reden hiervoor is dat ze qua voedingsstoffen heel sterk aanleunen bij andere noten zoals pecannoten, amandelen, walnoten,… Ze bevatten veel vitamie B1 en E, ijzer, magnesium, kalium en calcium.

Nog een opvallend verschil: pinda’s bevatten meer koolhydraten dan noten. Ze zijn daarom minder ideaal wanneer je graag wat kilo’s kwijt wil. Voor een hoog cholesterolgehalte daarentegen hebben ze positief effect. Dat dankzij hun veel onverzadigde vetten en rijkdom aan eiwitten.

 

Scroll naar boven