Amandel-siroop taart
- Een recept voor 6-8 personen
- Een recept van foodblogger Hap & Tap

Ingrediënten
3 eieren
165g fijne kristalsuiker
1 tl vanille-extract
150g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
120g amandelmeel, gezeefd
75g gesmolten, ongezouten boter
1 el fijngeraspte citroenschil
2 el amaretto of amandellikeur
40g amandelschaafsel
250ml water
220g fijne kristalsuiker
1 vanillestokje, gespleten en zaadjes eruit geschraapt
60ml amaretto of amandellikeur
Stappenplan
- Verwarm de oven voor op 160°C.
- Doe de eieren, suiker en het vanille-extract in de mengkom van een keukenmachine en klop 12-15 min of tot je een bleke massa hebt die is verdriedubbeld in volume. Voeg het bakmeel, amandelmeel, de boter, citroenrasp en likeur toe en spatel voorzichtig om.
- Schenk het beslag in de vorm en strijk gelijkmatig uit. Strooi er het amandelschaafsel over en zet 30-35 min in de oven of tot de taart gaar is (test met een prikker). Laat volledig afkoelen in de vorm.
- Maak de amarettosiroop terwijl de cake afkoelt. Verwarm het water, de suiker, het vanillestokje en -zaad en de likeur in een kleine sauspan op matig vuur en roer alles goed door. Breng aan de kook en laat 10-12 min borrelen of tot de vloeistof is ingekookt. Laat de siroop iets afkoelen en verwijder het vanillestokje.
- Haal de taart uit de vorm en zet op een taartplateau of -schaal. Besprenkel de amandel-sirooptaart met de amarettosiroop en dien op.